bildet viser ansatte

Møt bilkongen Egil Stenshagen

Det skal handle om biler og idrett. Motorsport, først og fremst. Og litt om Kongsvinger. Vi har truffet rallylegenden Egil Stenshagen, som også er hovedaksjonær og styreleder hos Kongsvinger Bilsenter.

– I tillegg til et flott modellutvalg fra Mercedes og Peugeot, takker jeg de ansatte i Kongsvinger bilsenter for en førsteklasses innsats siden vi startet opp.  Det har gitt gode resultater, og vår forhandlervirksomhet er nå svært solid og en trygg arbeidsplass, sier Stenshagen.

 Gullrattet

Det er ikke overraskende at det går så godt med Kongsvinger bilsenter. Det meste Egil Stenshagen har satt hode, hender og føtter i har gjort nettopp det. Men veien til all suksessen har vært lang. Stenshagen vokste opp i et arbeiderhjem på Tøyen i etterkrigsår som var preget av rasjonering og måtehold. Selv i hovedstaden var det langt mellom bilene på den tiden. Egentlig var det journalist han skulle bli. Men, som han selv sier;

Takket være et godt resultat i skolemesterskapet i orientering på gymnaset, ble jeg headhuntet som kartleser i billøp.

Resten er, som det heter, historie. Etter hvert overtok Stenshagen selv plassen bak rattet. NM-titler, nordiske mesterskap og to EM-seirer i rallycross ble det til slutt. I 2004 ble han hedret med Norges Bilsportsforbunds gjeveste pris, Gullrattet.

Summen av avgjørelser

Gjennom bilsporten fikk Stenshagen et stort kontaktnett innen bilbransjen. Det skulle vise seg å bli lukrativt for den unge rallyføreren.

Egil Stenshagen.
Egil Stenshagen som Europamester i rallycross. (Foto: Fra Stenshagens private fotoalbum).

– Jeg begynte å handle med bildekk på 70-tallet. Bilforhandlere ble en stor kundegruppe for meg. I 1987 overtok jeg Mercedesforhandleren i Oslo med nesten 100 ansatte og et årlig salg på opp mot 1500 biler. Etter noen år solgte jeg den og overtok importen for BMW til Norge. Etter noen år endret BMW policy, og overtok selv importen verden rundt. Jeg fortsatte da som forhandler av BMW i Oslo, Lillestrøm og Kongsvinger, samtidig som jeg overtok forhandleren for Mercedes og Peugeot i Arendal, sier Stenshagen, og understreker at man må følge med på alle detaljer for å lykkes i bilbransjen.

Det er små marginer, og det er summen av avgjørelsene du tar som bestemmer om du lykkes eller ikke.

Spurt av importøren

Selv om han med tiden har solgt seg ut av mye, har han fortsatt flere ben – og ikke minst dekk – å stå på. Gjennom importselskapet Starco Norge og  DekkTeam-kjeden, som blant annet har avdeling på Kongsvinger, er han for eksempel større enn noen gang på bildekk. Så hvorfor valgte Egil Stenshagen å investere i Kongsvinger Bilsenter?

– Etter at Glåmdal Bilsenter gikk konkurs i 2013 ble jeg spurt av importøren om å etablere en ny forhandler for Mercedes-Benz og Peugeot på Kongsvinger.  Jeg hadde allerede tilsvarende forhandler i Arendal. Tidligere har jeg hatt flere andre bilforretninger både i Oslo, Kongsvinger og andre steder. Jeg eide BMW- og Nissan forhandleren i Kongsvinger i 10 år. Den solgte jeg til Billia for noen år siden. Jeg fikk med meg tre ansatte som aksjonærer i Kongsvinger Bilsenter, og overtok de fleste ansatte fra Glåmdal Bilsenter.

Sammen med sin sønn, Jørgen, driver Egil investeringsselskapet Stenshagen Invest.

– Vi er relativt stor aksjonær i 10 børsnoterte selskaper, blant andre flyselskapet Norwegian, Bank Norwegian og entreprenørselskapet AF Gruppen. I sistnevnte er for øvrig KB gruppen fra Kongsvinger blant de aller største aksjonærene.

Egil Stenshagen
Som en av de største aksjonærene i Norwegian fikk Egil Stenshagen være med på testturen med Dreamliner. (Foto: Fra Stenshagens private fotoalbum).

Fossilt i mange år

Det er jo store endringer i bransjen. Hva tror Stenshagen om fremtiden for bilindustrien? Blir den for eksempel elektrisk, eller kommer vi fortsatt til å kjøre med fossile drivstoff i årene som kommer?

– Fossile biler vil dominere i mange år enda, svarer den gamle bilkongen uten å blunke, og understreker poenget med at dieselbiler utgjør rundt 50 prosent av det europeiske bilsalget.

– Elbilsalget er foreløpig drevet av subsidier. De er dyrere å produsere og har fortsatt sine begrensninger med hensyn til kjørelengde og klima. Bilindustrien lanserte elbiler først og fremst for bruk i de store byene.  Etter hvert har det kommet modeller med lengre kjørelengder, og flere vil komme.  Elbilsalget utgjør omtrent to prosent av verdens bilsalg, men takket være økende miljøfokus og politisk påvirkning antas andelen å øke betraktelig.  Forbrenningsmotorene videreutvikles også i høyt tempo for å redusere skadelige utslipp.

Sponser Knights

DN skrev at du «i flere tiår har briljert som spillende manager på landets mest topptunge old boys-lag».  Har du fremdeles tid til å drive med idrett?  

Egil Stenshagen er en idrettsinteressert mann. Her med fotballaget han spiller sammen med to ganger i uka. (Foto: Fra Stenshagens private fotoalbum).

– Idrett er en viktig del av livet mitt. Jeg spiller fotball to ganger i uka året rundt, sier Stenshagen, og nevner at Kjell Magne Bondevik, idrettspresident Tom Tvedt, ex fotballproff Hallvard Thoresen og tidligere fotballpresident Per Omdal er blant de andre spillerne på det topptunge fotballaget.

Egil Stenshagen
Egil Stenshagen har gått Skarverennet 42 ganger, her fra 2017. (Foto: Fra Stenshagens private fotoalbum).

– Jeg går mye på ski. Både langrenn og alpint. Skarverennet  fra Finse til Ustadoset har jeg gått 42 ganger, og Marcialonga i Italia tre ganger etter at jeg fylte 60, sier Stenshagen og røper at han til og med har slått sin nabo Kjetil Andre Åmodt i  veteran-NM i storslalåm.

– Han kjørte ut.

Hva med bilsport. Følger du fortsatt med?

– Absolutt. Ikke fra tribunen, men gjennom TV og andre medier. Vi har jo nordmenn som hevder seg veldig godt i flere ulike motorsportsgrener.

Banker hjertet fremdeles ekstra for Vålerenga? 

– Jeg er født og oppvokst på Tøyen, som er en del av Vålerengaland. Derfor er det naturlig for meg å holde med dem, både i fotball og ishockey.  Jeg har også vært styremedlem i klubben. Men jeg har fått med meg at Kongsvinger har prestert mange gode resultater i ishockey i vinter.  Kongsvinger Bilsenter er en av sponsorene.