Bilde av svenskene på verksted

Grensependlere i coronaens tid

For Mathias Hammarström, Rustan Larsen og Jonathan Moberg har det siste året vært temmelig utenom det vanlige. Alle tre jobber på verkstedet til Kongsvinger Bilsenter AS, og dagpendler til og fra sine respektive hjem i Sverige. Men å være grensependler i coronaens tid er ikke uten viderverdigheter.

 

– Etter alle prøvene har jeg fått nesten like tykk hud i neseboret som jeg har på fingrene, ler Jonathan Moberg, som snart kan se tilbake på 14 måneder med diverse pandemirestriksjoner.

 

Snudde 12. mars

Det er vanligvis like enkelt å være svensk i Norge som motsatt, og den som bor i grensetraktene, er så vant til å passere grenseovergangen, at man knapt registrerer det når man forlater ett land og kjører inn i det neste. Adskillige mennesker bor i det ene landet og jobber i det andre. Helt rutinemessig, og aldeles problemfritt. Det vil si inntil 12. mars i fjor.

– Det var litt uvirkelig til å begynne med, men det var ikke så mye styr i den første tiden. Det var først utpå høstparten at vi begynte å bli stoppet på grensa, og at de krevde testing for å slippe inn i Norge, sier Rustan Larsen, som bruker omtrent en time mellom jobben og hjemmet i Koppom, som han deler med samboer Emma og de tre barna Joel, Alma og Oscar.

 

Mange tester kjennes i neseboret

Värmland har som kjent vært hardt rammet av coronaen, men både Mathias Hammarström, Rustan Larsen og Jonathan Moberg og familiene deres har holdt seg friske gjennom hele pandemien. Mathias Hammarström, som bor i By utenfor Åmotsfors, forteller at det ikke har vært noen utbrudd på skolen der barna Lovisa og Nellie går, og at Eda har kommet bedre fra det enn Karlstad og noen av kommunene lenger sør og øst. Hammarström bruker omtrent tre kvarter til og fra jobb, og bryr seg lite om de ekstra minuttene det tar å snakke med politiet på grenseovergangen og vise frem de papirene som er påkrevet for å få adgang til Norge.

– Det er helt OK. Vi må vise frem pass og arbeidsbevis, og så må vi ta en test med jevne mellomrom. Det tar kanskje fem minutter, og så får vi svaret på testen på SMS. Det har blitt veldig mange tester så langt, og det kjennes i neseboret, ler Hammarström.

 

Tid for verkstedbesøk? Book tid ved å klikke her.

 

Samfunnskritiske jobber

Det var utbruddet av den tredje corona-bølgen som virkelig skapte problemer for grensependlerne. Alle tre var på jobb 29. januar i år da Erna Solberg varslet at grensene kom til å bli stengt fra og med midnatt. Da fikk de tre svenske bilmekanikerne det travelt.

– Det var inget roligt, ifølge Jonathan Moberg, som er yngstemann blant grensependlerne, og som fremdeles bor på «pojkrummet», som han sier, hjemme hos foreldrene i Charlottenberg.

– Det var rett hjem og pakke ned det nødvendigste og komme seg tilbake over grensen før den ble stengt. Vi bodde en uke på budget-hotellet på Langeland før vi slapp over grensen igjen, sier Moberg, og forteller at det ble mange sene kvelder med Grand Theft Auto og andre rallyspill på spiserommet den uka.

– Det kunne vært mye verre. Jeg har en nabo som jobber i anleggsbransjen i Oslo. Han fikk ikke komme hjem igjen før til påske, forteller Hammarström.

– Det som reddet oss var at jobbene våre ble definert som samfunnskritiske. Dermed fikk vi slippe over grensa. Vi har ofte både ambulanser og politibiler her på verkstedet. Postbiler, også. Klart det er samfunnskritisk!

 

På jakt etter ny bruktbil? Se vårt utvalg ved å klikke her.