bildet viser en bil

Bilmannen Oddbjørn Roverudseter – del 2

Hvordan ser bilfremtiden ut?

 

Med nesten 40 år i bilbransjen er det lett å spørre Oddbjørn Roverudseter om hvordan bilfremtiden vil se ut, og han har mange tanker rundt dette.

 

El-Bil

«Først og fremst blir det flere el-biler, og det er ganske opplagt. Alle satser mot den retningen, og når man ser hva som kommer av nyheter fra de store produsentene, er det mye spennende på gang» sier Oddbjørn.

«Så er det selvfølgelig et spørsmål om hvor miljøvennlig det er. Kan man gjenvinne like mye av elbilene som man kan av dagens biler, og er all elektrisitet like miljøvennlig?», og Oddbjørn svarer seg selv.

«I dag er det vanskelig å se hvordan gamle batterier skal brukes opp igjen, og det er tvilsomt om kullkraft er noe særlig renere enn bensin. Derfor er miljøregnestykket mer komplisert enn som så». En engasjert Oddbjørn Roverudseter har selv kjørt Plug-in Hybrid, men mener også at dette bare er en halvgod løsning.

 

Selvkjørende biler

Selvkjørende biler vil være lettere å få til i Europa enn her i Norden. Det vil være utfordrende når vinteren kommer, og det setter helt nye krav til både veistandarder og vedlikehold. «

Vi har allerede biler som parker selv uten at du behøver å sitte inne i dem. Vi kan fra jorden styre store raketter og sattelitter i verdensrommet, så selvkjørende biler er noe som fort kan være en realitet», men det er lett å forstå at Oddbjørn kan styre sin begeistring for akkurat dette temaet.

Han er en som liker å kjøre bil, særlig når han sitter bak rattet, og er ikke helt klar for å gi fra seg ansvaret for styringen enda.

 

Solenergi

«Vi vil fremover se økende strømpriser, og derfor vil vi også måtte se på alternative strømkilder. Solenergi er fremtiden, tror Oddbjørn, men ser utfordringer med lagring av energien. I dag må man bruke mye av energien i løpet av kort tid, og energien vi fanger opp blir noe begrenset, men dette vil selvfølgelig bli løst i ganske nær fremtid.

 

Flere store aktører

Oddbjørn har som sagt drevet bilforretning i mange år, men er tiden med små aktører forbi?

«Forhandlernettet kommer til å forandre seg, med noen få store aktører. Det blir vanskeligere å være liten i fremtiden, men ikke umulig».

I dag er det fortsatt noen bilbutikker som har lokalt eierskap, men det blir færre og færre.  En smalere organisasjon, færre folk i administrasjonen og sentralisering av avgjørelser er viktige faktorer fremover. Importørene vil også ha sitt og si, tror Oddbjørn som likevel håper på mangfold på bilfronten også i fremtiden.

 

Fikk du ikke med deg del 1 av intervjuet, klikk her.